; dressyrpass.

Lång dag i stallet idag. Men värt! Red Norpan först. Misstag. Men jag ville rida henne medan det var ljust eftersom vi skulle skritta ut. Hon kunde absolut inte så still i gången eftersom hon var ensam. Så hur jag fick på henne träns och allt utan att hon smet är en bra fråga. Men vi kom iaf iväg och väl ute var hon jättesnäll. Gnäggade ett x antal gånger efter sina vänner hemma i stallet men hon var lugn annars. Red lite på volten efteråt också och kände på henne. Gick på mittvolten, gjorde halter och satte igång och bytte om volt. Enkelt, men det var jobbigt nog för Norpan. Hon blev låg och fin i formen. Lång dock, men man kan inte kräva av henne att hon ska samla ihop sig mer än hon gjorde eftersom hon är 19 år och inte blivit riden ordentligt på flera år. Jag är nöjd! Och Norpan verkar tycka det är kul att arbeta trots att det är jobbigt. Kul att sitta på en häst som "kan" ställa. haha. 
 
Stella fick gå på volten. Det blev för mörkt för att rida ut. Så vi gjorde väl ungefär samma som med Norpan, fast i trav också. Och jag fick verkligen tag om Stellas högersida idag! "Överställde" henne åt höger och försökte "underställa" åt vänster. Hon gick så fint! Varje gång innan hon kommer igång med bakbenen och höjer ryggen brukar hon ruska till på huvudet. Hon gör ofta så när vi kör, och idag var faktiskt första gången hon gjorde så under ridning och verkligen kom igång! Väldigt skönt. Första dressyrpasset på länge som jag är riktigt nöjd över.

Mysig dag i stallet, med andra ord. Imorrn blir det uteritt för Stellisen. Norpan blir det volten för, om inte mamma vill rida henne själv, förstås.

; jullov.

Goddag.
Nu är det jullov! Känns..... sådär. Hade gärna gått ett halvår till innan lov. Har gått alldeles för snabbt! Bara ett halvår kvar på betel nu. Men det är ändå skönt med lov också. Stallet hela dagarna och tid att träffa gamla vänner! Hoppas på att Johanna kommer hem från helsingborg och har tid att umgås lite också. Saknar henne! 
 
Veckan har gått ganska snabbt. Stella fick ett hårt konditionspass i tisdags och sen red Nadine i onsdags. Torsdags och idag fick hon vila och imorrn lär vi rida ut igen. Får se hur mycket dressyr jag orkar med. Hon skulle behöva ett lösgörande pass på volten nu, för det var ett tag sen. Men jag hostar fortfarande som en gris och blir ansträngd av minsta lilla. Och när jag blir ansträngd, blir jag irriterad för att det inte går bra när jag rider och det enda som händer då är att jag och hästen blir osams = ingen idé att rida mer. Så vi får se vad som händer. Ska börja rida Norpan åt mamma lite också. Så imorrn blir det två hästar att rida ut på. Mysigt. Norp ska dock bara skrittas. Har aldrig ridit ut på henne ensam förut och enligt mamma blir hon väldigt hoppig och tittig. Så det ska bli spännande. Kul och nyttigt att rida någon annan än Stella också. 
 
Juste! Har fått tag i ett kulbett nu som är skickat och påväg till mig! Känns asbra!! HOPPAS verkligen att det funkar. Är så trött på att hon biter sig fast hela tiden och jag vet inte vad annars jag ska göra om inte det här funkar... Men det borde göra det. Bita sig fast lär hon ju inte kunna göra i alla fall. 
 
Aja. Bara för att Norpan ska bli en större del av min vardag (förhoppningsvis) så slänger jag in en bild på henne från förra vintern. Gillar vinkeln!
 

; häst och pulka.

Har pillat med en ny design i en stund. Vet nästan exakt hur jag vill ha stilen på den, men det är grymt svårt att pilla i photoshop när det var år sedan jag gjorde det ordentligt sist. Får inte till det så jag blir nöjd. Sjukt irriterande är vad det är. Sen när det inte funkar på typ tredje försöket så orkar jag inte försöka mer. Dåligt tålamod, ja. Men aja. Det är en påväg i alla fall. Så ni vet. 
 
Idag följde lillebror med ut till stallet. Han åkte pulka bakom Stellisen. Tror han tyckte det var kul, men han har av någon anledning börjat tycka det är läskigt med hästar. Vilket är konstigt eftersom han red själv när han var mindre. Konstigt. Men det gick bra för honom och vi travade lite också. Stella verkade tycka det var kul också. Pigg tjej. Dock sneglade hon bakåt lite skeptiskt på pulkan som lät mysko i början men Stella är universums lugnaste häst när det gäller såna saker så hon "lugnade" sig ganska snabbt. Sen fick Leo stå på kanten medan jag travade och galopperade lite på åkern. Leo sa att det såg ut som om Stella gled fram över snön när hon galopperade. hahaha. Söt. 
 
Imorrn fyller mamma år. Blir en liten uteritt med henne då. Och jag ska försöka hinna julpynta över Stellas och Norpans boxar medan hon är på Leos luciatåg. Julpynta eller smörja. Egentligen är det pyntning nästa helg, men det känns så sent! Mycket mysigare att vara i stallet med massa granris, julgranskulor, pepparkakor osv. Tror dom flesta håller med om det, faktiskt? (:

; konditionsträning.

Shit vad jobbigt det är att rida när man är sjuk! Benen kändes som gele efter att jag ridit lätt i bara ett par steg. Så det blev mest skritt idag. Fast vi pulsade i högsnö så jobba fick hon göra i alla fall. Det var nästan mörkt när vi red och Stella som är van vid att motioneras när det är ljust (i alla fall när man rider/kör ut) var spänd och tittig. Låg några grankvistar vid sidan av vägen som var väldigt läskiga. Så läskiga att hon var tvungen att trava förbi. haha. Söt. Men det var kul! Alltid kul at pulsa i snö tycker jag. Tror Stella gillar det också, trots att det är jobbigt. Men nu är det konditionsträning för fulla muggar som gäller! Nu när det funkar med mina medryttare så får man upp motivationen till att rida ordentligt igen, vilket är bra eftersom tävlingssäsongen börjar igen i februari! Längtar. Det här året blir det inga uppehåll för fölerier heller. Så det lär bli minst 6 tävlingar för oss. Dressyrcupen, som börjar i mars (eller februari, kommer inte ihåg...) och sen lagserien. Emma ska vara groom i dressyrtävlingen och pappa när det är maraton med i tävlingarna. Kommer bli askul! Sjukt bra att pappa tycker det är kul att följa med på tävlingar också, eftersom jag är beroende av hans hjälp med att köra hästsläp och hästvagn. Och sen lär det bli lite bröllopskörningar om allt går enligt planerna. Pepp på nästa år! :D

; waterford.

Kollade runt lite på internet idag efter det "problem" Stella har med att bita sig fast. Och hittade ett bett som verkar passa. Det har 5 brytningspunkter vilket gör det svårt för henne att bita sig fast eller bli tung. Kostar väldigt varierat har jag märkt. Har sett ett för typ 220 eller vad det var och ett för 990. Sjukt! Vem betalar 1000 spänn för ett bett? Om någon vet någon som ska säja ett waterford bett (även kallat kulbett) i storlek 14,5 eller 15så säg till! Bild lånad från google. 
 

; lite smågrejer.

Har åkt på någon öroninflammation eller något i den stilen. Inte roligt alls. Örat dunkar och gör ont som en jag vet inte vad. Har fått värktablett nu så för tillfället känns det helt okej. Halsen som är envis bara. Men bara för det så missade jag julvandringarna igår och idag. Trist. Var faktiskt ganska kul att gå runt med barnen. Så nu satsar jag på att ligga hemma och vila tills söndag. Så jag kan vara med på Lucia på söndag och måndag. 
Och..... bara för jag har haft en extremt tråkig dag så har jg slängt ihop en liten önskelista på grejer jag vill ha till finaste. <3 Allt är från hööks förutom liverpoolstången, som är från drive out.  
 
Hoppas verkligen jag mår lite bättre imorrn. Ska till stallet då och jag vill egentligen rida. Men är nog bäst om hon står så jag får vila en dag till. Åh. Vill inte vara sjuk...! 
  

; tillbaka.

Kanske ska försöka ta tag i detta med bloggandet igen. Har varit massor att göra och sen när jag haft tid har jag helt enkelt inte haft lust. Bloggtorka, helt enkelt. Vi får se hur det går den här gången.
Skolan går iaf bra. Vi håller igång med lektioner och nu de senaste veckorna har det varit folk från olika organisationer här och berättat om deras arbeten osv. OM Sverige var här. (klicka för hemsida) Jag blev sjukt pepp på att hänga med dom någon gång!
Sen har vi börjat med vår praktik nu också. Jag och Emma är med New Life och evangeliserar på drottninggatan. Det gick väl okej. Men sjukt svårt att börja prata med främlingar! haha. Men en bra övning för mig. Lär gå bättre och bättre.
Sen med Stella då. Har varit lite strul med medryttare osv så hon har stått en del. Men nu har Stellas gamla medryttare Towe kommit tillbaka vilket känns väldigt skönt! Sen en tjej till som kommer rida Stella på Onsdagar. Så nu har vi nog börjat komma igång igen. Blir inte så mycket körning dock, eftersom det är svinkallt i den här kylan. Mycket mysigare att rida då. Så nu tränar vi i huvudsak tempoväxlingar och halvhalter. (Fortfarande.) Hon har svårt för dom, men det tar sig nog. 
  
I Födelsedagspresent fick jag en bröllopsvagn av pappa och Camilla också...!!! Känner mig bortskämd. haha. Saknas dock svängel på vagnen men jag har beställt en och förhoppningsvis kommer den i nästa vecka. Sen är det bara att sätta ut annonser om bröllopskörningar. Häftigt.
 
Juste! Vi har varit med i en pay´n Jump också! 40 cm clear round! hahaha. Stella var så duktig! Hur kul som helst! Hon rev första men pappa sprang upp och köpte rosett till oss ändå. haha. Film nedan, men filmat med mobil så inte världsbäst kvalité. Tappade tygeln på tredje hindret också. Men det gick bra ändå. Min duktiga tjej. <3